AMBASSADE D'ALGÉRIE Á LA HAYE 

السفارة الجزائرية بلاهاي

 
    Accueil
    Contact -Coordonnées
    Service Consulaire
    Sur l'Algerie
    Dossiers

    Tourisme

    Presse
    Communiqués
    Recrutement
    Algerije in vogelvlucht

 

 

 

 

 

 

 
 
Algerije in Vogelvlucht         L' Algerie à vol d'oiseau       

 

Map van Algerije

 

Oran

                   Wahrān / وهران    

strandje in Oran

         

panorámica de oran desde sta. cruz

Oran stad  

Oran (Arabisch: وهران, Berbers: Uhran dat betekent De Leeuwen) is een stad in het noordwesten van Algerije, gelegen aan de Middellandse Zee. Er woonden 692.516 mensen bij de volkstelling van 1998, (nu meeer dan 1 miljoen,) waarmee het de tweede stad van het land is na Algiers. Oran is hoofdstad van de provincie Oran.

Oran is in de 10e eeuw n.Chr. gesticht door de Moren, maar werd door de Spanjaarden veroverd in 1509. Van 1708 tot 1732 en van 1791 tot 1831 maakte de stad deel uit van het Ottomaanse Rijk, tot de Fransen het veroverden. Gedurende Wereldoorlog II was Oran onderdeel van Vichy Frankrijk, tot het door de geallieerden werd veroverd, aan het einde van 1942. De volksmuziekstijl raï heeft zijn oorsprong in Oran.

In juli 1940 blokkeerde de Britse koninklijke marine Franse oorlogsschepen in de haven nadat zij weigerden te reageren op een Brits ultimatum dat ervoor moest zorgen dat de stad niet in Duitse handen zou vallen. Deze actie versterkte de haat van Vichy Frankrijk tegen Groot-Brittannië voorgoed, maar overtuigde de wereld, met name de Verenigde Staten van Amerika, van de Britse wil om ook alleen te blijven vechten tegen Nazi Duitsland en zijn bondgenoten.

Vandaag de dag is Oran een belangrijke havenstad en universiteitsstad. Sinds 1866 is Oran zetel van de katholieke bisschop van Oran.

Oran is de plaats waar het verhaal "La Peste" van Albert Camus zich afspeelt. Ook een deel van de roman Op de grenzen der woestijn van Jules Verne speelt zich af in Oran.

 Copyright © 2008 -  Ambassade d'Algérie à la Haye - Tous droits réservés